Hogyan lehet hatékonyabban támogatni a munkahelyeket és a munkatársakat a természet közelségével a napi munkafolyamatok során? Hogyan lehet a munkahelyen zajló tevékenységeket - beleértve a szellemi munkát is - együttműködéseket és újításokat támogatni? Az alábbi cikk elmondja, hogy mindez hogyan lehetséges.

Az épület kivitelezése innovatív megoldásnak számított. Az épületben két folyosó és egy alagsor található, a szerkezet egy központi részből és a Chemical Paule lábbeli készítő két kisebb laborhelységéből áll. Az épület iparvárosi hangulatot áraszt, sokszög formát alkotva a természethez közel. A feladat az volt, hogy a belső teret természetes és ellenőrzött fénnyel lássuk el és minimálisra csökkenjen a vizuális behatás.

A tömör, sötét bevonatú, perforált bőr kontraszt hatást vált ki a meglévő semleges háttérrel, amelyet számos beugróval láttak el, lehetővé téve a teraszok kapcsolódását, és a belső tér szolgálja a vizuális fényforrás szűrését. A külső, hullámos, perforált acéllemez héjat sötétre festették, amely a fő homlokzat nagyságát és folytonosságát hangsúlyozza. A bőrt úgy tervezték, hogy kívülről a biztonság érzését adja, miközben a falat 50%-ban borító perforációk lehetővé teszik belülről a teljes kilátást. A belső udvarban eltűnnek a lemezek, felfedve ezzel a vállalat zöld színét. Részleges kilátásra nyílik lehetőség a belső térről, amely fénylő fehér kontrasztot ad a burkolattal szemben. Az udvarokat mesterséges fűvel burkolták, megerősítve ezzel a vállalati színt, ezzel próbálták ellensúlyozni az ipari környezet hűvös hangulatát, valamint ezzel próbáltak békés munkakörnyezetet teremteni. Az alagsor délkeleti sarkában egy természetes lejtő biztosítja a megvilágítást, és itt helyezkedik el a dolgozók étkezője.
Az épület főbejáratánál az épület megnyílik egy vízszintes földszinti résszel, amely kiterjesztve, a fal mentén segíti a megközelítést. Burkolata a természetben előforduló aszfalt, amely rámpán át érhető el az üzemi szint.

A sarkokban található üres terek részleges kilátást nyújtanak a hegyekre, valamint eltolást hoznak létre a homlokzaton is, amely megkönnyíti a belépést a fogadótérből az épületbe. A földszinten lévő felület nagyon látványos. A bejárattól nézve a laboratóriumi munka tiszta, átlátható képet ad.
A főlépcsőház a fehér falakkal szemben az épület központi részén helyezkedik el, amely kivezet az alagsorból és felvezet a kiszolgáló térbe és az öltözőkhöz. A hátsó homlokzat síkban csatlakozik egy falhoz, amely mögött a laboratóriumi eszközöket tárolják a földszinten. A legfelső emeleten egy raktár helyezkedik el, korlátozva ezáltal a közvetlen kilátást a szomszédos épületek felé.

A fény használata egy másik kulcsfontosságú része a projektnek. A cél a természetes fény maximális kihasználása, amely az udvarokból árad szét a munkaterekbe, mivel a perforált homlokzat megszűri a közvetlen fényt. Az összes mesterséges fényt úgy tervezték meg, hogy közvetett hatást gyakoroljanak az általános terekre. Ennek érdekében a munkaterületeken világítótesteket alkalmaztak.

A belső terekben használt fehér szín növeli az épület fényességét. A csillogó fehér műgyantából készült padló a laboratóriumból az épület bejáratáig terjed, egy fénylő, tükröződő felületet alkotva, mely egyesíti a munkatereket. A teraszokon keresztül éjszaka az épület fényesen világít, amely a vállalati zöld fényt mutatja.

 

Melpint bízták meg az új épületben a padló elkészítésével. A cél csillogó, hézagmentes padló kialakítása volt, úgy hogy az egy folytonos betonfelület hatását keltse, amely közlekedési szempontból is biztonságos. További követelmény volt a különleges fényezés. A választás egy Sikafloor poliuretán műgyanta padlóra esett minden munkaterületen az irodák kivételével. A nagy vegyi ellenállósági követelmények miatt egy magasfényű Sikafloor epoxi gyantát választottak az R&D laborokba és a normál laborokba.

 

Az emberek szeretik ha a természet körbe veszi őket, amely a végtelen változatosság és az érzékelések forrása. A belső terekben is elengedhetetlen az ösztönös kapcsolat létrehozása az emberek és más élő rendszerek között. A napfény és a természet változatosságának érzékelése növeli a jó közérzetet. Továbbá ahhoz, hogy a napi munka során jól érezzük magunkat, elengedhetetlen a kellő mennyiségű fény.